An Commere en ik waren best zenuwachtig voor onze eerste stagedag na onze specialisatie opleiding ‘massage bij kanker’  in Nederland. De hoofdverpleegkundige van de verblijfsafdeling oncologie gaf ons een korte briefing over de kankerpatiënten en we konden aan de slag. De eerste kamer gingen we samen binnen, waar twee oudere dames ons  opwachtten.

 

Tweeëndertig kankerpatiënten genoten van een massage in het AZ Nikolaas

 

“Goedemorgen, wij zijn vrijwilligers van VZW Zorgmassage en we willen jullie graag een gratis handmassage of een voetmassage aanbieden om je even te laten ontspannen…

Interesse? Mmm, ja!”

En we installeerden ons op hun bed met onze handdoeken en zuivere amandelolie in de aanslag. We hadden afgesproken met de directie om geen etherische oliën te gebruiken. Sommige kankerpatiënten zijn namelijk overgevoelig voor geuren ,  bijvoorbeeld tijdens een chemobehandeling. 

An gaf een vlindermassage aan de voeten en de dame lag genietend op haar bed. Ze vond het hemels… Ik gaf haar buurvrouw een zachte handmassage.  Mijn hoogbejaarde patiënte had erg fragiele handen, wat ondanks mijn jarenlange ervaring als masseur eerst onwennig was. Gelukkig groeide gaandeweg mijn vertrouwen om deze doelgroep te verwennen.     

Voor veel patiënten was het de eerste keer dat ze een massage kregen. We kregen reacties zoals “ha, dat is wel leuk” of “ik word er echt ontspannen van”.  Dat was fijn en een tweede massage zagen ze ook allemaal zitten. 

Voor de patiënten op de verblijfsafdeling was de massage een aangename afleiding tijdens hun lange ziektedagen, waar de meesten aan bed zijn ‘gekluisterd’.  Dat maakt massage tot zo’n interessante methodiek om kankerpatiënten hun levenskwaliteit te verbeteren. Bedlegerig of niet, een aangepaste massage is steeds mogelijk.

Op de dag afdeling oncologie bleek het vrijwilligerswerk moeilijker te organiseren. Deze patiënten kwamen meestal voor hun wekelijks chemo infuus en stonden te trappelen om naar huis te gaan tegen dat de baxter leegliep. “ O, wat jammer, jullie komen net te laat, ik mag eindelijk naar huis!”.  Mits een beetje planning, konden we er dan toch voor zorgen dat we die dag nog een aantal patiënten  konden masseren. Tijdens het druppelen van het infuus, zorgden we voor een welgekomen  afleiding.  Ook een oudere man ging in op het massage aanbod en heeft ervan genoten. Zalig!

De verpleging was ook wel enthousiast om een massage te krijgen tussen hun harde werken door.  Respect voor hun werk krijg je wel, als je zo meerdere dagen op hun terrein meeloopt.

Misschien een ideetje voor de toekomst… ? Professionele zorgverleners en mantelzorgers verwennen om hun dagelijkse inspanningen te belonen.  

Gelukkig worden de verpleegkundigen van het AZ Nikolaas binnenkort in de watten gelegd door de studenten van het ‘Institute For Professional Care’ die daar hun opleiding ‘schoonheidsverzorging bij kankerpatiënten’ volgen. 

 

Hoewel het onze eerste taak als masseur is om cliënten te verwennen met onze handen, zijn we voor of na een massage vaak een luisterend oor voor hen. Zo kregen we een duidelijk beeld van het dagelijks leven van de patiënten die tegen hun kanker vechten.  Er is zoveel verschil tussen kankerpatiënten onderling over hoe de ziekte hen treft. Sommigen kunnen aan het werk blijven, anderen worden geveld door misselijkheid, huidkwalen, pijn.. na hun chemotherapie. Elk levensverhaal bracht ons een bron van wijsheid. Bedankt!

 

Auteur: Eva Boel - Coördinator VZW Zorgmassage

Zorgmasseur in jouw buurt

NieuwsbriefNieuwe opleidingen in september 2018

Wil je je graag verdiepen in massage bij kanker?

Lees meer

Onze droom

Levenskwaliteit verbeteren is onze drijfveer.

Lees meer