Ik heb veel geleerd op deze driedaagse basiscursus. Teveel om op te sommen… Daarom hieronder enkele hoogtepunten.

 

Op massagecursus in Schotland

 

 

Vrijdag 27 juni 2015 was het zover, eindelijk kon ik Gayle Mac Donald, de Amerikaanse grondlegster van massage bij kanker ontmoeten. We waren met vierentwintig studenten die allemaal voorafgaand al een grondige vooropleiding hadden gevolgd.

We beschreven onze motivatie, onze gevoelens tegenover kanker en dan was het tijd voor de theorie. We begonnen met de mythe te doorprikken dat je via massage kanker zou verspreiden in het lichaam door de lymfe of bloedcirculatie te bevorderen.  

Ik heb veel geleerd op deze driedaagse basiscursus. Teveel om op te sommen… Daarom hieronder enkele hoogtepunten.

 

Ik was totaal verbaasd om de verschillende drukniveaus te leren waarmee je kunt werken als masseur in de praktijk. Het basis handboek ‘Medicine Hands’ onderneemt wel een goede poging om dit degelijk te beschrijven, maar het voelen was toch een andere ervaring.  Je kunt heel goed masseren door met een volle hand lichte druk te zetten en toch een diepgang te creëren. Geen licht gestreel waar ik een hekel aan heb, maar zacht en omvattend. Zo kun je dus veilig een kankerpatiënt masseren in een aangedane lichaamsstreek. Of zelfs een volledige lichaamsmassage uitvoeren zonder het lichaam te overbelasten. Want hoe deugdzaam een massage kan zijn, het is een belasting voor een lichaam dat vecht tegen een akelige ziekte.

 

Help! Angst om te masseren. Gayle zelf, is drie keer in haar carrière rechtstreeks geconfronteerd geweest met een verergering van lymfeoedeem door het geven van een massage. Hoewel je massage via kanker niet kunt verspreiden, kun je wel degelijk ‘schade’ aanrichten zodat gezondheidsklachten kunnen verergeren. En het risico op lymfeoedeem is bijvoorbeeld groot wanneer lymfeknopen zijn verwijderd. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij de behandeling van borstkanker om uitzaaiingen op te sporen. Slik…

Dus zonder grondige vooropleiding begin je beter geen kankerpatiënten te masseren. Ook daarna blijft het nodig om regelmatig bij te scholen en steeds de nodige voorzorgen te nemen als professionele masseur.

Gelukkig kregen we voldoende tips om een veilige massage te geven.  Het waren mooie momenten. Die beleef je vaak met kankerpatiënten. Als masseur kom je verlichting brengen bij hun verblijf in een ziekenhuis of thuis bij de revalidatie. Gayle zei, dat ze zelden zoveel lacht als voor of na een massage. Niet dat alles rozengeur en maneschijn is. Kanker blijft een ernstige ziekte die veel angst en zorgen met zich mee brengt. Een beetje meer levenskwaliteit trachten te realiseren voor deze doelgroep, is een mooie inspanning die voldoening geeft.

 

Zondagmiddag was het examentijd. Iedereen liep zenuwachtig rond, maar zodra de kankerpatiënten arriveerde, ontstond er rust. Rust om een degelijke intake uit te voeren en een behandelingsplan op te stellen. Rust om hen te laten genieten van onze aangepaste massagetechnieken. Rust om zelf te genieten als masseur van de vreugde die je brengt.  

 

Auteur: Eva Boel (coördinator VZW Zorgmassage) 

Zorgmasseur in jouw buurt

NieuwsbriefNieuwe opleidingen in september 2018

Wil je je graag verdiepen in massage bij kanker?

Lees meer

Onze droom

Levenskwaliteit verbeteren is onze drijfveer.

Lees meer