Vaak gestelde vragen

Hieronder vind je vaak gestelde vragen. Vind je niet de informatie die je zoekt? Stuur een mail naar an.commere@gmail.com en ze helpt je graag verder

Wat houden de examens precies in?

Er zijn twee examens: één voor het certificaat van masseur waarbij je basiscompetenties worden getest en één voor het certificaat van zorgmasseur waarbij deze specialisatie kennis wordt getoest. Mensen met een vooropleiding in de zorgsector of mensen met een certificaat van masseur kunnen vrijstelling van de test basiskennis masseur verkrijgen.   

We hechten vooral belang aan het verwerven van inzicht in de materie en een juiste toepassing ervan. Zo krijg je verschillende casussen waar je een correcte behandeling moet voorstellen. Je maakt deze opdrachten thuis. Je moet dus nog enige tijd voorzien voor zelfstudie met als doel om inzicht te verwerven.

Twee keer worden de massagetechnieken toegepast op kankerpatiënten in de school. Je leert eerst een vragenlijst af te nemen om een goed behandelplan op te stellen. Nadien worden deze klassikaal besproken. Deze oefeningen staan op punten. Er wordt eerst uitgebreid geoefend op de mede cursisten zodat je zeker goed bent voorbereid.Ook het thuis oefenen van de aangeleerde massagetechnieken is sterk aan te raden. 

Hoe lang duurt de cursus precies?

De opleiding duurt 120 lesuren (1 lesuur duurt 50 minuten). Bij een middag of avondopleiding heb je ongeveer 30 weken les. De dagopleiding duurt ongeveer 5 maanden. De lessen gaan niet door in de schoolvakanties. Kijk op de opleidingskalender van de specifieke CVO’s voor de concrete lesdata.

Is het nodig om een vooropleiding te volgen of kennis te hebben van massagetechnieken?

Er is geen vooropleiding vereist. Stap voor stap leer je deskundig en professioneel masseren. Je leert de basiscompetenties van masseur waardoor je ook hiervan een officieel certificaat ontvangt.  

Zijn het alleen jonge mensen die de cursus volgen?

Nee, zeker niet. Iedereen, die gemotiveerd is om mensen met een zorgprofiel te masseren en comfort te geven, komt in aanmerking om de cursus te volgen. De klassen zijn altijd een mix van zowel jonge als oudere studenten.

Zijn mannen toegelaten in de opleiding?

Jazeker, mannen zijn in de meeste groepen wel in de minderheid, maar ze zijn van harte welkom in onze opleiding.  

Ik denk dat ik te gevoelig ben om deze cursus te volgen

Vele cursisten hebben hiervoor schrik. Ze zijn bang dat ze de problemen waarmee ze worden geconfronteerd meenemen naar huis. In onze opleiding staan we uitgebreid stil hoe je deze gevoelens beter kunt hanteren. We spenderen ook een volledige les aan zelfzorgtechnieken voor de masseur.   

Is de cursus interessant voor mensen die werkzaam zijn in de zorgsector?

Ja, zeker. In de meeste klasgroepen zijn er enkele cursisten ingeschreven die werken als verzorgende, verpleegkundige, ergotherapeut of als kinésist. Voor hen is het een verrijking op hun beroepspraktijk en vaak integreren ze deze nieuwe kennis en vaardigheden in hun job. Zij kunnen een vrijstelling krijgen voor de test basiskennis masseur.  

Zijn mantelzorgers welkom in de cursus?

Ja, ze leren vele technieken voor een volledige lichaamsmassage die ze kunnen toepassen op hun partner, familielid of vriend (in). Er is geen voorkennis vereist.

Waarom is deze opleiding veel goedkoper dan de andere opleidingen massage bij kanker?

De opleiding wordt gesubsidieerd door het Vlaamse Ministerie van Onderwijs. In de centra voor volwassenonderwijs (CVO's) liggen de opleidingstarieven vast. Op basis van je sociaal statuut kun je een bijkomend kortingstarief verkrijgen. Sommige scholen vragen wel een extra bijdrage voor materiaal, gastdocent en cursus. Dit wordt duidelijk vermeld voor je inschrijft.

Moet ik thuis een massagebank hebben om te oefenen?

Dit wordt sterk aangeraden. Indien het niet mogelijk is, kun je misschien afspreken met een andere student om bij hem/haar thuis te oefenen. Een massagebank hoeft niet duur te zijn. Er zijn goedkope modellen (tussen de 100 à 200 euro) die zeker volstaan voor een beginnende masseur.  

Kun je je achteraf bijscholen?

In 2018 zijn de eerste bijscholingen georganiseerd. Er zijn workshops in reflexologie, aromazorg, holistic pulsing en acupressuur. Mensen kunnen ook een heropfrissingsles zorgmassagetechnieken volgen.

Sinds september 2017 zijn er lessen aromazorg waar zorgmasseurs of mensen die een certificaat hebben als voetverzorgster kunnen instromen. In september worden er nieuwe opleidingen (120u) voorzien in Ninove (donderdag overdag of avond opleiding) en in Oudenaarde (avond nog te bepalen). Ook in Lokeren komt er een nieuwe opleiding (180u) aromazorg. Meer info kun je verkrijgen bij an.commere@zorgmassage.be      

 

Zorgmasseur in jouw buurt

NieuwsbriefNieuwe opleidingen in september 2018

Wil je je graag verdiepen in massage bij kanker?

Lees meer

Onze droom

Levenskwaliteit verbeteren is onze drijfveer.

Lees meer