Algemene informatie
Over de Zorgmassage
Een zorgmassage is een zachte, veilige massage die aangepast is aan de noden van mensen met kanker of een andere ernstige ziekte. Deze ontspanningsmassage kan worden toegepast in alle fasen van het ziekteproces (tijdens een behandeling, bij herstel of in een palliatieve setting). Gezondheidsklachten kunnen op een natuurlijke en aangename wijze worden verlicht door een zorgmassage.
Waarom een zorgmassage?
De zachte massages bieden een diepgaande ontspanning en zijn daarom geschikt voor iedereen, ook voor mensen met een ernstige aandoening of in een palliatieve setting. In rust kunnen zieke mensen meer kracht ervaren wat hun behandeling dragelijker maakt en het herstel bevordert.
Zorgmasseurs leren tijdens hun opleiding bovendien professioneel omgaan met thema's zoals een litteken, oedeem of een stoma.
Zorgmassages zorgen voor meer levenskwaliteit. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zachte massages meerdere gezondheids-voordelen bieden. Klachten zoals pijn, angst, vermoeidheid, depressie en misselijkheid kunnen verminderen.
Een welkom geschenk tijdens een moeilijke periode.
Wetenschappelijk bewezen
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zachte massages meerdere gezondheidsvoordelen bieden. Klachten zoals hierboven besproken kunnen effectief verminderen door zorgmassages. De vraag in ziekenhuizen naar meer zorgmasseurs is een logisch gevolg van de positieve resultaten die ervaren worden.
Klik hier om meer te lezen over het wetenschappelijk onderzoek rond zorgmassages.
Hoe verloopt een zorgmassage?
Tijdens de zorgmassage staat de mens achter de ziekte centraal. De klant kiest zelf welke lichaamsdelen hij of zij wil laten masseren. Sommige mensen verkiezen enkel een hand- of een hoofdmassage. Anderen nemen liever plaats op de massagetafel en willen genieten van een rugmassage of een massage van de benen. Het lichaam wordt bedekt met zachte handdoeken en er wordt gemasseerd met een natuurlijke olie zodat de masseur heel zacht kan werken.
De zorgmasseur werkt steeds discreet, professioneel en zorgt voor een aangename sfeer.
Worden zorgmassages terugbetaald?
Ziekenfondsen
Er is op dit ogenblik één ziekenfonds die voorziet in gedeeltelijke terugbetalingen:
- Liberale Mutualiteit
Per zorgmassage via een zorgmasseur die aangesloten is bij het netwerk zorgmasseurs krijg je 10 € terugbetaald en dit maximaal 6 keer per jaar.
Klik hier voor meer informatie.
Verzekeringen
Er zijn een paar verzekeringen die zorgmassages (gedeeltelijk) terugbetalen.
Vzw Zorgmassage ijvert er naar om met de ziekenfondsen overeen te komen rond een (gedeeltelijke) terugbetaling. We blijven hierin volharden ook al krijgen we steeds opnieuw de deur op onze neus.
Hoe werkt een zorgmassage?
Bij een zorgmassage wordt gewerkt op het parasympatisch deel van ons zenuwstelsel. Door zachte massages wordt de parasympaticus gestimuleerd wat zorgt voor rust en herstel.
Voor wie zijn zorgmassages bestemd?
Iedereen kan baat hebben bij een zorgmassage. De zachte massages zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor kanker-patiënten maar ze zijn ook geschikt bij veel andere pathologieën. De voorbeelden die we hier geven zijn niet limitatief.
Lichamelijke aandoeningen:
-
Neurologische aandoeningen zoals MS, ALS, beroerte, migraine/hoofdpijn, ADHD, restless legs, dementie, enz...
-
Fibromyalgie, spierdystrofie, enz...
-
Vermoeidheid: CVS
-
Chronische pijn
-
Auto-immuunziekten
-
Orthopedische aandoeningen zoals gewrichtsklachten, RSI, rugklachten, enz...
-
Hart- en vaatziekten
-
Longaandoening zoals COPD, astma, enz
-
Inwendige aandoeningen zoals de morbus Crohn, diabetes, enz...
Psychische aandoeningen zoals...
-
Depressie
-
Burnout
-
Stress
-
Neerslachtigheid
-
Angsten/fobieën
-
Hyperventilatie
-
enz...
Ouderen / bejaarden
De nood aan aanraking is vaak essentieel aanwezig bij ouderen / bejaarden.
Zorgmassage is ook geschikt bij kinderen.
Zorgmassage kan worden toegepast in alle fasen van het ziekteproces (tijdens een behandeling, bij herstel of in een palliatieve setting).
Wie geeft een zorgmassage?
Zorgmassages worden gegeven door erkende zorgmasseurs die een uitgebreide specialisatieopleiding hebben gevolgd. Deze masseurs gaan na hun opleiding en het behalen van hun certificaat aan de slag als vrijwilliger in de zorgsector of bieden zorgmassages aan tegen betaling op de private markt. Korte massages kunnen worden gegeven door mantelzorgers en andere professionele zorgverleners.
Een zorgmasseur biedt ontspanning en behandelt geen medische problemen zoals bv. rugaandoeningen. Hiervoor ga je beter naar een kinésist die een universitaire scholing heeft genoten. Voor de behandeling van lymfoedeem kun je terecht bij een gespecialiseerde lymfoedeemspecialist.
Een oncodeskundige, een vrijwilliger en twee kankerpatiënten (waaronder de ex-voorzitter van vzw Zorgmassage) vertellen over Zorgmassage. Wat is een zorgmassage. Wat zijn de voordelen en voor wie zijn zorgmassages geschikt? Hoe kan je zorgmasseur worden?
Wat zijn de ervaringen?
"Zorgmassage is een prachtig initiatief, zalige massage met veel zorg gegeven ❤️
Zo blij dit te leren kennen" Peggy (oud student zorgmassage)